Last updated: 7/16/2025
Last updated: 7/16/2025
Het creëren van een succesvolle podcast draait niet alleen om het oppakken van een microfoon en praten over wat er in je opkomt.
Om echt verbinding te maken met een publiek en je luisteraars te laten groeien, is het cruciaal om je podcastonderwerpen strategisch te kiezen, gebaseerd op wat mensen actief zoeken op Google of relevant vinden op contentplatforms zoals YouTube.
Deze methode zorgt ervoor dat je afleveringen niet gewoon in de digitale ether zweven, maar een geïnteresseerd publiek bereiken dat op zoek is naar jouw content.
Hoewel het gebruik van relevante zoekwoorden je content op zowel Google als YouTube ten goede komt, verschillen de dynamieken van deze platforms aanzienlijk.
Daarom hebben we een eenvoudige, gratis podcastonderwerp onderzoekstool ontwikkeld, die niet alleen onderwerpideeën genereert die zijn afgestemd op jouw niche, maar ook hun prestaties op Google en YouTube analyseert, waardoor je kunt prioriteren welke onderwerpen je als volgende moet aanpakken.
Voor podcasters en makers die hun website naar de eerste posities op Google willen brengen, is het doorgaans de beste strategie om onderwerpen met een hoog zoekvolume en lage concurrentie te targeten.
Een hoog zoekvolume duidt op een substantiële interesse in het onderwerp, wat suggereert dat mensen actief op zoek zijn naar informatie of discussies in dit gebied.
Wanneer de concurrentie laag is, betekent dit dat er minder bronnen zijn die deze onderwerpen behandelen, wat je een duidelijker pad naar de top van de zoekresultaten biedt.
Deze aanpak is bijzonder effectief voor nieuwere websites die mogelijk nog niet de autoriteit of backlinkprofiel hebben om te concurreren met gevestigde sites over meer competitieve onderwerpen.
Door je te concentreren op minder verzadigde gebieden, kun je sneller een aanwezigheid opbouwen en organisch verkeer naar je site trekken. Naarmate je website aan geloofwaardigheid en autoriteit wint, kun je beginnen met het aanpakken van meer competitieve gebieden met vertrouwen.
Op YouTube zijn de dynamieken iets anders. Het algoritme van het platform geeft de voorkeur aan content die gebruikers engageert, ongeacht hoeveel andere kanalen vergelijkbare onderwerpen behandelen.
Sterker nog, het betreden van gebieden waar andere makers goed presteren, kan eigenlijk voordelig zijn. Wanneer je content aansluit bij wat al populair is, verhoogt dit de kans dat je wordt aanbevolen naast die succesvolle collega's.
Het aanbevelingssysteem van YouTube werkt om kijkers betrokken en kijkend te houden. Dus, het produceren van content over onderwerpen waar kijkers al hoge betrokkenheid tonen, kan ertoe leiden dat je afleveringen door YouTube zelf worden gepromoot. Deze strategie maakt gebruik van het algoritme van het platform om je bereik te vergroten, kijkers van gerelateerde video's aan te trekken en je zichtbaarheid te vergroten.
Voor podcasters betekent dit dat het onderzoeken en begrijpen van welke soorten content goed presteren op YouTube je kan begeleiden bij het creëren van afleveringen die niet alleen je publiek interesseren, maar ook waarschijnlijker worden weergegeven in aanbevelingen.
Door je podcastonderwerpen zorgvuldig te selecteren op basis van deze strategische overwegingen—hoog zoekvolume en lage concurrentie voor Google, en slim omgaan met competitieve onderwerpen op YouTube—kun je effectief je zichtbaarheid en betrokkenheid van het publiek op beide platforms verbeteren.
De gemakkelijkste manier om de beste onderwerpen voor je podcast en YouTube-kanaal te vinden, is door een tool te gebruiken die het brainstormen afhandelt terwijl het hun prestaties op Google en YouTube analyseert.
Om te beginnen, bezoek onze podcastonderwerpen finder en voer de niche van je podcast of kanaal in. Voel je vrij om meerdere zoekopdrachten uit te voeren en gerelateerde niches te verkennen—bijv. business, marketing, leiderschap, ondernemerschap, enz.
In slechts een paar seconden zal onze onderwerpgenerator de beste onderwerpen voorstellen om binnen jouw niche te behandelen, compleet met details over maandelijkse Google-zoekopdrachten, concurrentieniveaus, en zelfs een schatting van het aantal klikken dat je website zou kunnen ontvangen. Deze schattingen zijn gebaseerd op verschillende factoren, waaronder concurrentie-intensiteit, gemiddelde domeinrating, Google-ranking CTR's, en meer.
Het zal ook een schatting geven van het aantal YouTube-weergaven dat je in de komende zes maanden kunt verwachten, op basis van de prestaties van vergelijkbare video's van gemiddeld grote kanalen in de afgelopen zes maanden.
Uiteindelijk moet je beslissen welk platform je prioriteit wilt geven, of je kunt ervoor kiezen om je te concentreren op onderwerpen die goed presteren op beide platforms.
Repurpose your podcast content with AI