Last updated: 4/25/2025
Last updated: 4/25/2025
Ben je in de war over of je een audio-only podcast of een video podcast moet maken?
Gezien de groei van YouTube is het gemakkelijk om aan te nemen dat video podcasts de voor de hand liggende keuze zijn, maar dat is niet helemaal het geval.
Zowel audio-only podcasts als YouTube hebben hun voordelen ten opzichte van elkaar en je moet ze volledig analyseren voordat je het formaat van je podcast kiest.
Laten we beginnen.
Het starten van een audio podcast is goedkoop omdat de enige apparatuur die je nodig hebt om een audio podcast op te nemen een microfoon is.
Je kunt een degelijke microfoon zoals de Razen Sieren Mini of de Samson Q2U voor ongeveer ~$50 kopen, deze koppelen aan elke computer of laptop die je hebt liggen en beginnen met het opnemen van een goede kwaliteit podcast.
De audiokwaliteit kan verder worden verbeterd in de montage met AI-tools zoals Adobe Speech Enhancement AI.
Je kunt verwachten ongeveer $100 te betalen voor een eenvoudige audio-only podcast setup.
Aan de andere kant is het opnemen van een video podcast voor YouTube duur. Hoewel het waar is dat je een video kunt opnemen met alleen je smartphone, moet je mogelijk honderden dollars investeren in verlichting, rekwisieten, audioapparatuur en een krachtige laptop om een video van hoge kwaliteit op te nemen en te bewerken.
Dit kan je apparatuurkosten tot ongeveer $500 tot $2.000 brengen.
Dus een audio podcast is veel gemakkelijker en betaalbaarder om te starten dan een video podcast.
Een van de populaire podcastformaten op dit moment is om expertgasten uit te nodigen in je show en een interview met hen te hebben.
Dit kan de groei van je podcast versnellen omdat gasten het vaak promoten binnen hun netwerk en volgers, en het kan ook de zoekmachine ranking van je podcast verbeteren wanneer je gasten vaak worden gezocht op Google en andere zoekmachines. Bovendien geeft 77% van de podcastluisteraars de voorkeur aan podcasts met twee of meer deelnemers in het gesprek.
Maar hier is het ding...
Om meer gasten te krijgen, moet je het ze zo gemakkelijk mogelijk maken om op je podcast te verschijnen.
Als je een video podcast maakt, is de kans groot dat de gasten die je uitnodigt camera-bang zijn en zich ongemakkelijk voelen om voor de camera te verschijnen, en ze kunnen om deze reden weigeren.
Bovendien hebben gasten vaak niet de studio-opstelling zoals jij, dus zelfs als ze akkoord gaan om op je video podcast te komen, zal het er slecht uitzien op het scherm wanneer je video podcasts maakt via Zoom-oproepen.
Dit zal niet het geval zijn bij audio podcasts.
Aangezien het alleen audio is, hoeven gasten hun gezicht niet te laten zien, en zullen ze zich comfortabeler voelen om op je podcasts te spreken.
Ook met behulp van AI-tools zoals Clearvoice en Adobe Enhancement AI kun je gemakkelijk ruis verwijderen en je audio bewerken.
Dus, je zult meer gasten aantrekken, meer interviewafleveringen doen en sneller groeien met audio-only podcasts.
In 2023 luistert 79% van de podcastconsumenten naar podcasts op hun smartphones en volgens een enquête van NuVoodoo consumeert 26% van hen podcasts terwijl ze rijden.
De meeste podcastluisteraars houden ervan om podcasts onderweg en schermvrij te luisteren en dat is waar audio podcasts een groot voordeel hebben ten opzichte van video podcasts op YouTube.
Niet alleen dat, luisteraars kunnen je audio-only podcast op de achtergrond passief beluisteren en hoeven niet aan hun scherm gekluisterd te blijven.
Beide zijn niet mogelijk als je video podcasts op YouTube maakt.
Luisteraars moeten actief naar je video podcast luisteren om het goed te volgen, en video podcasts op YouTube kunnen niet op de achtergrond worden afgespeeld, tenzij ze YouTube Premium hebben.
Dus, zoals je kunt zien, hebben audio podcasts een voorsprong op video podcasts omdat ze gemakkelijker toegankelijk zijn.
Een van de belangrijkste redenen waarom audio podcasts zo populair zijn bij zowel makers als luisteraars, is vanwege hoe breed ze kunnen worden gedistribueerd via RSS-feeds.
Om het eenvoudig te zeggen, wanneer je je podcast op een hostingplatform plaatst, wordt er een podcast RSS-feed gegenereerd met informatie over je show en de afleveringen (ongeacht waar je je podcast host).
Wanneer je een nieuwe podcastaflevering uitbrengt, wordt deze gedistribueerd naar alle podcastplatforms en directories waar je een account hebt aangemaakt en je RSS-feed hebt gepubliceerd. Dit omvat platforms zoals Spotify, Apple Music en meer.
Luisteraars kunnen je audio podcasts horen in hun favoriete apps omdat RSS-feeds platformonafhankelijk zijn en op alle platforms werken. Ze hebben ook de optie om je podcast te downloaden en deze offline te beluisteren zonder internetverbinding.
Aan de andere kant, wanneer je een video podcast maakt, kan je publiek deze alleen bekijken op het YouTube-platform, wat de plaatsen beperkt waar je podcast kan worden geconsumeerd en gedistribueerd.
Dus als je wilt dat je content een publiek bereikt op meerdere platforms in plaats van je alleen op één te concentreren, is audio podcasting de juiste keuze.
Audio podcasting en video podcasting vereisen totaal verschillende vaardigheden.
Als je een audio podcast wilt starten, heb je nodig:
Maar het maken van een video podcast voor je YouTube-kanaal is veel tijd- en vaardigheidsintensiever.
Naast de vaardigheden die hierboven zijn genoemd, heb je ook nodig:
In de tijd die nodig is om 1 YouTube-video te maken, kun je meerdere podcastafleveringen maken en deze uitbrengen.
Dus, als je zo snel mogelijk met je podcast wilt beginnen, zonder je zorgen te maken over video-editing vaardigheden, zijn audio-only podcasts de juiste keuze.
Ondanks de groeiende trend van YouTube, verslaan audio podcasts nog steeds video podcasts in termen van populariteit onder luisteraars.
Volgens een recente enquête van Voices, geeft 58% van de mensen nog steeds de voorkeur aan het consumeren van audio-only podcasts boven video podcasts.
Audio podcasts blijven functioneren als een passief medium voor luisteraars.
Dit toont duidelijk aan dat de trend van audio podcasts nog steeds sterk is
Repurpose your podcast content with AI